Prolaktint termelő daganat

A prolaktinoma az agyalapi mirigy egyfajta daganata, amely következtében túl sok prolaktin nevű hormon termelődik. Ez a nagy mennyiségű hormon a vérbe kerülve hyperprolactinaemiaként ismert állapotot hoz létre. Fontos tudni, hogy sokszor daganatként említjük, de ez a típusú agydaganat nem rosszindulatú elváltozás! Hyperprolactinaemia más egyéb okokból is létrejöhet, mint pl. bizonyos gyógyszerek szedése, pajzsmirigy alulműködés. A prolaktinoma lassan növekszik, egy részük növekedésben megáll. Ritkán családi halmozódást mutat. Nőknél gyakrabban jelentkezik, mint férfiaknál. A prolaktinoma általában jól reagál gyógyszeres kezelésre, ritkán műtét szükséges.

A MAGAS PROLAKTINSZINT OKAI
Élettani körülmények
stressz
alvás
terhesség, szoptatás
Agyalapi mirigy daganatok
Prolaktinóma
Cushing-kór
Akromegália
Agyalapi mirigyet károsító betegségek
Daganat, ciszta
Műtét
Sugárkezelés
Gyulladásos betegségek
Egyéb betegségek
Pajzsmirigy alulműködés
PCOS
Idült máj- és vesebetegség
Epilepszia
Hörgőrák
Gyógyszeres kezelés
antidepresszánsok
bizonyos vérnyomáscsökkentők
gyomorsavcsökkentők
ösztrogéntartalmú szerek
antiandrogén szerek

Tipus

1. microprolactinoma: azok a prolaktint termelő agyalapi mirigy daganatok tartoznak ide, amelyek mérete 1 cm alatti.
2. macroprolactinoma: 1 cm-nél nagyobb agyalapi mirigy daganat. Ritkábban fordul elő, azonban férfiak körében gyakoribb.

Tünetek

A tünetekért részben a magas prolaktinszint, részben a daganattömeg felelős. A magas prolaktinszint okozta tünetek különbözőek nőkben és férfiakban. A daganatméret okozta tünetek mindkét nemben azonosak és jóval gyakrabban társulnak nagy méretű tumorokhoz.
Fokozott prolaktinszint hatás nőkben
Leggyakoribb tünet a menstruáció elmaradása (amenorrhoea). Ennek oka, hogy a magas prolaktinszint kölcsönhatásba lép az agyalapi mirigy által termelt szexuálhormonokkal (FSH, LH), amik a menstruációs ciklusért felelősek. Az FSH és LH hiánya meddőséget okozhat, mivel a peteérés is elmarad, de ezek a hatások kezeléssel visszafordíthatók. Kifejlődhet tejszerű emlőváladékozás, amit galactorrhoeának nevezünk. Amennyiben a magas prolaktinszint hosszú ideig kezelés nélkül marad, fokozott csontvesztést, ezáltal csontritkulást okoz. A nőknél jelentkező magas prolaktinszint nem jár az emlőrák fokozott kockázatával.
Fokozott prolaktinszint hatás férfiakban
Férfiakban szintén csökken az agyalapi mirigy szexhormonjainak a termelődése, ami csökkent szexuális vággyal, impotenciával és ritkábban meddőséggel jár. Egyéb tünetek is jelentkezhetnek: csökkent szakállnövekedés, izomgyengeség, az emlő megnagyobbodása, a here méretének csökkenése. Szintén előfordulhat prolaktin által okozott emlőváladékozás. A magas prolaktinszint okozta tünetek kezelhetőek, ezáltal visszafordíthatók.

Diagnózis

Vérből prolaktinszint meghatározás. Amennyiben értéke magas, érdemes legalább még egyszer megismételni a vizsgálatot. Mivel stresszhormonként (is) viselkedik, így egészségeseknél is mutathat mérsékelt emelkedést néhány élettani helyzetben.

Képalkotó vizsgálat:
- MRI vizsgálat az agyalapi mirigyről.
- Egyéb vizsgálatok:
-- szemészeti vizsgálat
-- csontsűrűség mérés: magas prolaktinszint tartós fennállása fokozott csontritkulással jár.

Kezelés

A kezelés függ a prolaktinszint emelkedés mértékétől és a daganat nagyságától. Amennyiben tünetet nem okozó mikroadenomáról van szó, sokszor elegendő a nyomonkövetés.

1. Gyógyszeres kezelés
A legrégebb óta alkalmazott hatóanyag a bromocriptin (Bromocriptin). Napi adagolás szükséges, javasolt este, közvetlenül lefekvés előtt vagy vacsora közben bevenni, így a gyakran mellékhatásként jelentkező hányinger, szédülés is elkerülhető a legtöbb esetben. Szintén a mellékhatások elkerülése érdekében fokozatos dózisemelés javasolt.
Amennyiben megfelelő hatás nem alakul ki, quinagolide (Norprolac) adása javasolt.
Ritka esetekben cabergolin (Dostinex) adása válhat szükségessé, amit Magyarországon egyedi engedélyeztetés alapján, endokrinológus javaslatra lehet beszerezni.
A gyógyszerek a prolaktin szintet csökkentik, hosszú távú használatukkal normalizálják azt. A daganat okozta látásproblémák javulnak, a kisebb tumorok a gyógyszeres kezelés hatására eltűnhetnek. Terhesség alatt a fenti gyógyszerek szedését fel kell függeszteni, mivel egyébként is emelkedik a prolaktinszint.


2. Sebészeti és sugárterápia
Ritkán alkalmazzuk prolaktinomában. Sebészeti kezelés csak akkor javasolt, ha a gyógyszeres kezelést a beteg nem tolerálja, vagy a daganat nagy mérete azt szükségessé teszi.

Fertilitási kérdések nőknél

A gyógyszeres kezelés hatására a legtöbb nőnél a termékenység is helyreáll. A gyermekvállalás a gyógyszeres kezelés következtében normalizálódott prolaktinszint mellett nem akadály. A terhesség kezdeti szakában alkalmazott prolaktinszint-csökkentő gyógyszer a fejlődő magzat számára nem jelent fokozott kockázatot.

Fertilitási kérdések férfiaknál

A magas prolaktinszint hatására csökken a vér tesztoszteron szintje, ezáltal csökken a spermaszám. A gyógyszeres kezelés már önmagában javítja a spermatogramm eredményét, visszatér a normális termékenység. Mindez általában néhány hónapot vesz igénybe. Időnként szexuálhormon injekció adására is szükség lehet (FSH és LH).